CoachingWork

Ο Μόνος Σίγουρος Δρόμος για την Επιτυχία

(Πρώτη δημοσίευση 16/05/20 στην αθηΝΕΑ)

Είναι βράδυ. Έχω ξαπλώσει. Κλείνω τα μάτια και ευελπιστώ να βυθιστώ σε ένα γλυκό όνειρο. Αλλά, λογαριάζω χωρίς τον ξενοδόχο. Κι έτσι, αντί να μετράω προβατάκια, αρχίζω να απαριθμώ όλα όσα μπορούν να πάνε στραβά. Ή, μάλλον, καλύτερα, δεν απαριθμώ. Δεν υπάρχει τάξη στο άγχος. Ό,τι με βασανίζει εμφανίζεται ταυτόχρονα και από παντού. Και χορεύει. Βρίσκεται σε μια διαρκή κίνηση. Και όσο ο χορός συνεχίζεται, τόσο η καρδιά μου πάει να σπάσει, το στομάχι μου γίνεται κόμπος και νιώθω την λογική να με εγκαταλείπει.

Μα, για μισό λεπτό. Την δική μου ιστορία λέω ή την δική σας; Σηκώστε το χέρι όσες και όσοι έχετε βιώσει αυτό που μόλις περιέγραψα έστω και μία φορά στην ζωή σας. Είμαστε πολλοί, έτσι δεν είναι;

Ήταν Τρίτη και μόλις είχα αφήσει τον γιο μου στο μάθημα μπάσκετ, όταν έλαβα μήνυμα ότι κλείνουν τα σχολεία λόγω κορωνοϊού. Το πρώτο βράδυ, όπως διαβάσατε, ήταν δύσκολο. Το πρωί, ωστόσο, σηκώθηκα αποφασισμένη. Πήρα χαρτί και μολύβι και θύμισα στον εαυτό μου γιατί έχω επιλέξει να κάνω το επάγγελμα που κάνω: για να υποστηρίξω τους ανθρώπους να καθορίσουν συνειδητά την ευδαιμονία τους, προσωπική και επαγγελματική. Να γίνουν ακόμα καλύτεροι. Να γίνουν πραγματικοί ηγέτες του εαυτού τους.

Το project “19 συμβουλές για τις μέρες με τον covid19” ξεκίνησε με στόχο να  ακούσω τους προβληματισμούς σας και να μοιραστώ κάποιες πρακτικές συμβουλές για το πως μπορούμε να αντιμετωπίζουμε με θετική διάθεση τη νέα πραγματικότητα. Συγκρατώ και καταγράφω εδώ πέντε βασικές προτάσεις:

Πρόταση 1 – Καθορίστε τι ελέγχετε και τι όχι

Συνήθως, καταναλώνουμε πολλή ενέργεια με το να επικεντρωνόμαστε στα άγχη τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε και μετά δεν έχουμε τη δύναμη ή την απαραίτητη ενέργεια να ασχοληθούμε με ό,τι μπορούμε να ελέγξουμε. Πρώτα ξεκαθαρίστε τι ελέγχετε (λ.χ. διαχείριση οικονομικών) και τι όχι (λ.χ. πότε θα βγει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό) και έπειτα επιλέξτε να ασχοληθείτε μόνο με ό,τι ελέγχετε.

Πρόταση 2 – Βάλτε όρια

Σε ό,τι κάνετε (εργασία, διασκέδαση, χαλάρωση κ.ά.) και όπου το κάνετε (σπίτι, γραφείο κ.ά.) βάλτε όρια. Η οριοθέτηση θα βοηθήσει όχι μόνο εσάς να είστε πιο συγκεντρωμένοι, και άρα πιο παραγωγικοί, αλλά και θα συμβάλει στο να εδραιώσετε πιο υγιείς σχέσεις με τους συνανθρώπους σας.

Πρόταση 3 – Αποκτήστε συνήθειες

Η απότομη μετάβαση σε μία διαφορετική πραγματικότητα μας απομάκρυνε από τις καθημερινές μας συνήθειες. Ωστόσο, οι συνήθειες είναι αυτές που μας κρατούν γειωμένους και μας προσφέρουν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αναφοράς. Και όταν τις χάνουμε, πολλοί από εμάς νιώθουμε αποπροσανατολισμένοι. Αποκτήστε, αλλά κυρίως, διατηρείστε τις συνήθειές σας προγραμματίζοντας την ημέρα σας.

Πρόταση 4 – Παραμείνετε παραγωγικοί

Παραμείνετε παραγωγικοί φτιάχνοντας μια ρεαλιστική λίστα υποχρεώσεων, όπου κάθε υποχρέωση θα είναι ξεκάθαρη και συγκεκριμένη. Αποφύγετε την ασάφεια και τις γενικότητες. Για παράδειγμα, αντί να γράψετε “να δουλέψω στην έκθεση αναφοράς”, κάτι που μοιάζει συγκεκριμένο αλλά είναι εξαιρετικά γενικό, γράψτε “να κάνω έρευνα για το τάδε σημείο της έκθεσης στο ίντερνετ και να γράψω πέντε παραγράφους”, κάτι που είναι πολύ συγκεκριμένο. Επίσης, μάθετε να ολοκληρώνετε ένα πράγμα την φορά. Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το multitasking – το να ασχολείσαι συγχρόνως με πολλά πράγματα – κάθε άλλο παρά αυξάνει την παραγωγικότητα. Και τέλος, ζητήστε από κάποιον να σας υποστηρίξει. Μπορεί να είναι συνάδελφος ή ένας φίλος. Τι θα κάνει ακριβώς; Θα σας υπενθυμίζει, σε τακτά και προσυμφωνημένα χρονικά διαστήματα, τι έχετε αναλάβει και θα ρωτάει την πρόοδο σας.

Πρόταση 5 – Παραμείνετε συνδεδεμένοι

Τέλος, μην ξεχνάτε να κρατάτε ενεργό το υποστηρικτικό σας δίκτυο (τα άτομα εμπιστοσύνης, τους συμμάχους σας, τις συλλογικότητες στις οποίες ανήκετε και τους θεσμούς, επίσημους ή ανεπίσημους, τους οποίους εμπιστεύεστε) μέσα από τη δημιουργία καθημερινών πρακτικών.

Διαλέξτε ό,τι σας ταιριάζει. Πετάξτε ότι δεν σας αρέσει. Πειραματιστείτε και δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να δοκιμάσει και να αποτύχει. Είναι ο μόνος σίγουρος δρόμος για την επιτυχία, όποια κι αν είναι αυτή.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *