Coaching

Ηγεσία Εαυτού. 7 Αρχές μιας Ευτυχισμένης ζωής

(Το άρθρο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στην αθηΝΕΑ στις 25/1/2019).

Αν με ρωτήσετε ποια είναι η φράση που έχω συγκρατήσει από τα παιδικά μου χρόνια, δίχως δεύτερη σκέψη, θα σας πω: “Δεν υπάρχει δεν μπορώ. Υπάρχει δεν θέλω”. Κάθε φορά που, σαν μικρό παιδί, απελπιζόμουν μπροστά στην πιθανότητα της αποτυχίας, κάθε φορά που δεν αισθανόμουν αρκετά ικανή να ολοκληρώσω κάτι ή κάθε φορά που με τρόμαζαν οι εξαιρετικές επιδόσεις των συμμαθητών μου, ο πατέρας μου ήταν εκεί για να μου υπενθυμίσει την ουσία: μην ζηλεύεις αυτό που έχουν οι άλλοι. Το σημαντικότερο είναι να καταλάβεις τι είναι αυτό που θέλεις εσύ. Έτσι, από νωρίς έμαθα να τολμώ να δοκιμάζω, να αναζητώ τη γνώση, να αφουγκράζομαι τον εαυτό μου για να μπορέσω να καταλάβω καλύτερα τι είναι αυτό που πραγματικά θέλω εγώ.

Ο διάλογος με τον εαυτό μου ήταν και είναι πάντα παρών. Στις σπουδές, στα ταξίδα, στην επαγγελματική ζωή και στην οικογένεια. Αυτή η ατέρμων πορεία προς την αυτογνωσία με βοηθάει στην καθημερινότητα και στις σχέσεις και μου υπενθυμίζει ότι η ποιοτική και ευτυχισμένη ζωή έχει μία μοναδική πηγή: τον ίδιο μας τον εαυτό. Και η πορεία προς την ευτυχία περνάει, αναγκαστικά, μέσα από την ικανότητα να μπορούμε να ηγηθούμε, πρωτίστως, του εαυτού μας.

Ό,τι μαθαίνω, μου αρέσει να το μοιράζομαι. Παραθέτω, λοιπόν, το προσωπικό μου μανιφέστο, τις αρχές που ακολουθώ, ελπίζοντας ότι θα σε υποστηρίξουν στην δική σου πορεία προς την ευτυχία:

Αρχή Πρώτη. Έχε όραμα. Μην διστάζεις να ονειρευτείς! Ρώτα τον εαυτό σου τι θες να καταφέρεις. Για ποιον λόγο θα ήθελες να σε θυμούνται όταν φύγεις. Το όραμα είναι το καύσιμό σου. Πρέπει να σε εκφράζει απόλυτα και να σε τραβάει μπροστά. Από το να “φέρω στον κόσμο ειρήνη” μέχρι το να “έχω μια ευτυχισμένη οικογένεια”, το όραμα είναι προσωπική σου υπόθεση. Αγκάλιασέ το και άσε το να σε οδηγήσει.

Αρχή Δεύτερη. Βάζε ξεκάθαρους στόχους. Ο αγαπημένος Antoine de Saint-Exupéry είχε πει ότι “ένας στόχος χωρίς σχέδιο είναι απλώς μια ευχή”. Για να ξεχωρίσεις την ονειροπόληση από την πραγματικότητα και την επίτευξη αποτελεσμάτων οργάνωσε τον προσωπικό σου χρόνο. Κάνε σχέδια δράσης και βάζε χρονοπρόγραμμα για κάθε στόχο που θες να πετύχεις. Φρόντιζε οι στόχοι σου να ανταποκρίνονται στο όραμά σου. Η επίτευξή τους θα επιφέρει αίσθημα πληρότητας και ικανοποίησης και θα σου δώσει το κίνητρο να κάνεις ακόμα ένα βήμα παραπέρα.

Αρχή Τρίτη. Ανακάλυψε τις προσωπικές σου αξίες. Συνειδητά αυτο-προσδιορίσου. Σκέψου τι είναι σημαντικό για σένα και κατέγραψέ το. Τέσταρε πόσο συχνά και πως τηρείς τις αξίες σου μέσα στην καθημερινότητα. Αν έχεις διαύγεια για τις αξίες σου, θα βάζεις πιο εύκολα συγκεκριμένους στόχους και θα είσαι πιο συνεπής στην επίτευξή τους.

Αρχή Τέταρτη. Εμπιστεύσου τις δυνάμεις σου και έχε πίστη σε ό,τι μπορείς να κάνεις καλά. Όλοι είμαστε καλοί σε κάτι. Βρες πιο είναι αυτό για σένα και επένδυσε στην ενδυνάμωσή του. Ενσωμάτωσέ το στο επάγγελμά σου και στις προσωπικές σου σχέσεις.

Αρχή Πέμπτη. Εκμεταλλεύσου τις αποτυχίες σου. Είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να μάθεις ακόμα περισσότερα για σένα και τον κόσμο γύρω σου. Κάθε φορά που αποτυγχάνεις, τέσταρε τα όριά σου. Πες: “τι μπορώ να κάνω ώστε σε δύο χρόνια από σήμερα αυτή η αποτυχία να είναι ό,τι καλύτερο μου έχει συμβεί;”. Όσο οξύμωρο και αν ακούγεται, πετυχαίνει. Δοκίμασέ το.

Αρχή Έκτη. Ζεις και λειτουργείς σε ένα κοινωνικό σύνολο. Όποιο και αν είναι αυτό. Μην το αγνοείς. Αναζήτησε την συντροφιά δημιουργικών ανθρώπων που θα σε “τραβήξουν” μπροστά. Εμπνεύσου από το έργο ανθρώπων που θαυμάζεις. Ζήτα την ανατροφοδότησή τους και δέξου την βοήθειά τους. Κάνε ερωτήσεις. Μην ξεχνάς ότι μια απάντηση μπορεί να σε “ξεκλειδώσει”. Μην χάσεις την ευκαιρία!

Αρχή Έβδομη. Βάλε την ενσυναίσθηση στη ζωή σου. Καλλιέργησε την συναισθηματική σου νοημοσύνη. Έχε πάντα στο νου σου ότι ο κάθε άνθρωπος έχει την δική του αλήθεια και προοπτική. Μην ταυτίζεσαι στην αλήθεια του άλλου. Όσο πιο πολύ πλησιάσεις τον άλλον, τόσο πιο πολλά θα μάθεις εσύ για τον εαυτό σου.

Στο χαρτί, οι αρχές αυτές φαίνονται δομημένες και λογικές. Όμως, αλήθεια, όπως το σκεφτήκατε κι εσείς, το να τις ακολουθήσω δεν είναι πάντα εύκολο. Η δουλειά με τον εαυτό μας είναι δύσκολη υπόθεση. Όμως αξίζει να προσπαθούμε. Αν μη τι άλλο, διότι η ευτυχία είναι καθαρά ένα προσωπικό ζήτημα. Και η ζωή μας είναι το τώρα, το εδώ. Ξαναδιαβάζοντας, λοιπόν, το άρθρο, πάρτε την κρησάρα – όπως έλεγε η γιαγιά μου – και κρατήστε ό,τι σας ταιριάζει. Καλή αρχή.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *